Ilmari Lauhakangas

Tamperelaiset LibreOfficea rakentamassa vuonna 2022

Categories: LibreOffice-Suomi

LibreOffice on vapaa ja avoin toimisto-ohjelmisto, jonka kehittämiseen osallistuu sekä palkattuja työntekijöitä että vapaaehtoisia. Viime vuonna tekijöistä ennätysmäärä oli suomalaisia.

Tamperelaisten avustajien saavutuksia

Vuosi 2022 oli tamperelaisille hienoa aikaa. Mieli täynnä kirkkaita ajatuksia LibreOfficen avustamisesta he kulkivat pitkin poikin kotikaupunkiaan uudenkarheilla raitiovaunuilla.

P√§ivi Majarannan ja Toni Pakkasen vet√§m√§ll√§ Tampereen yliopiston “K√§ytett√§vyyden arvioinnin menetelm√§t” -kurssilla arvioitiin LibreOfficen esitelm√∂intisovellus Impressin k√§ytett√§vyytt√§. Kaksikymment√§ kuusi opiskelijaa viidess√§ ty√∂ryhm√§ss√§ analysoi muun muassa diapohjien k√§sittelytapoja. Ty√∂n tulokset ovat LibreOfficen muotoilutiimin vet√§j√§n Heiko Tietzen arvioitavana ja niist√§ julkaistaan my√∂hemmin yhteenveto.

Aloite yhteistyöstä tuli Tuomas Hietalalta ja sen toivotaan jatkuvan tänä vuonna.

Tuomas Hietala paransi LibreOfficen suomennosta, laajensi sanastoa ja loi suomentajien tyylioppaan Fuugin säätiön myöntämän apurahan tuella. Vapaaehtoispohjalta hän perehdytti suomentajia.

Ei-tamperelaisten avustajien saavutuksia

Hallussani olevien tietojen mukaan alla luetellut henkilöt eivät ole tamperelaisia, mutta ovat silti työskennelleet kiitettävästi LibreOfficen menestyksen eteen.

Laura Venieri laajensi TDF:n wikissä olevaa dokumentaatiota Calcin funktioista. Hän keskittyi tilinpäätösanalyysiin liittyviin funktioihin.

Momoko jatkoi bugien testaamista, mutta aloitti myös C++-kehittämisen tehden pari easy hack -tehtävää.

Jussi Pakkanen jatkoi kokeilua LibreOfficen ohjelmakoodin kääntämisestä Meson-järjestelmällä ja selvitti mahdollisuutta LibreOfficen Windows-asennusohjelman luomisen yksinkertaistamiseksi. Hän lupautui myös mentoriksi Outreachy-ohjelmaan yhdessä Marina Latinin kanssa. Outreachyn puitteissa kaksi palkattua harjoittelijaa jatkaa työtä Windowsin asennusohjelman parissa.

Tor Lillqvist (Collabora) työskenteli erityisesti Collaboran Online-, ja iOS-tuotteiden parissa. Työpöytäversion osalta hän muun muassa teki useita kirjasimiin ja PDF:ien upottamiseen liittyviä parannuksia, korjasi ongelmia HTML-tallennuksessa ja grafiikoiden ankkuroinnissa Writerin taulukoiden soluihin sekä teki ohjelmistokoodista siistimpää ja selkeämpää. Hän myös edisti WebAssembly-version kehitystä.

Itse työskentelin TDF-säätiölle keskittyen vapaaehtoisten perehdyttämiseen. Tein vähintään alkuperehdytyksen 130:lle vapaaehtoiselle, joista suurin osa oli C++-kehittäjiä. Säätiölle rakentamani uusi verkkosivu julkaistiin. Ylläpidin wikiä ja kehitin sinne uusia työkaluja, kehitin ohjesysteemiä, kirjoitin laadunvarmistusblogiin yhteenvetoja sekä pidin lähes kuusikymmentä julkista etädemoa laadunvarmistuksesta. Hoidin Google Summer of Coden lisäksi nyt ensimmäistä kertaa myös Outreachy-mentorointiohjelman hallinnollisia tehtäviä. Olin mukana palkkaamassa kahta uutta työntekijää säätiöön. Vapaa-ajallani testailin bugeja.