Ilmari Lauhakangas

Suomalaiset LibreOfficea rakentamassa vuonna 2021

Categories: LibreOffice-Suomi

LibreOffice on vapaa ja avoin toimisto-ohjelmisto, jonka kehittämiseen osallistuu sekä palkattuja työntekijöitä että vapaaehtoisia. Viime aikoina suomalaisten avustajien määrä on ollut kasvussa. Tästä on kiittäminen Kansalaisareenan ja Kirkkopalveluiden ylläpitämää vapaaehtoistyö.fi-sivustoa.

Ohjatut työtehtävät

Vapaaehtoistyö.fi-sivustolla olevat tehtävät:

Näistä suomentamiseen perehdyttää Tuomas Hietala ja muut hoidan minä. Yhteyttä voi ottaa myös suoraan sähköpostilla.

Lukion oppimateriaali

LibreOffice on käytössä digitaalisissa ylioppilaskirjoituksissa, ja tämän myötä kaikissa lukioissa. Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavia lisäsi YouTube-kanavalleen soittolistan, jossa on iso joukko oppimateriaalia Calcista.

Harri Pitkänen sai Open World Hero -tunnustuksen

COSS ry valitsi Harri Pitkäsen vuoden 2021 Open World Heroksi kehittämänsä Voikon ansiosta. Voikkoa hyödyntävät LibreOfficen kielityökalut ovat varmasti tuttuja useimmille suomalaisille LibreOfficen käyttäjille. Harri myös vastasi LibreOfficen käyttöliittymän suomentamisesta monen vuoden ajan.

Avustajien saavutuksia

LibreOfficen suomalaisten tai Suomessa toimivien avustajien määrän kasvaessa on mielekästä tehdä yksityiskohtainen katsaus heidän aikaansaannoksiinsa.

Laura Venieri laajensi TDF:n wikissä olevaa dokumentaatiota Calcin funktioista. Hän keskittyi tilinpäätösanalyysiin liittyviin funktioihin.

Niina teki laadunvarmistusta testaten bugeja muun muassa Writerin luetteloissa, kuvien ankkuroinnissa ja Calcin tyyleissä. Hän aloitti perehtymisen edistyneeseen binary bisect -menetelmään.

Henrik Palomäki testasi bugeja ja suoritti useita syväanalyysejä binary bisect -menetelmällä. Hän siirtyi lopulta testaamisesta C++-kehittämiseen ja teki joukon easy hack -tehtäviä liittyen ohjelmakoodin siistimiseen.

Jari Pirhonen aloitti loppuvuodesta laadunvarmistuksen parissa testaten bugeja PDF-tiedostojen avaamisessa ja Math-ohjelman käyttöliittymässä.

Momoko toi kaivattua lisävoimaa macOS-bugien testaamiseen. Hän on suorittanut jo lukuisia binary bisect -tutkimuksia.

Noora testasi bugeja mm. Writerin muotoiluun, perumiseen ja kehyksiin liittyen.

Natalia teki pari easy hack -tehtävää parantaen Calcin ulkoasua solujen kohdistuksen osalta.

Laurynas testasi bugeja mm. Writerin lomakkeissa ja perumisessa.

Jussi Pakkanen jatkoi loppuvuodesta kokeilua LibreOfficen ohjelmakoodin kääntämisestä Meson-järjestelmällä.

Tuomas Hietala paransi LibreOfficen suomennosta ja laajensi sanastoa Fuugin säätiön myöntämän apurahan tuella. Vapaaehtoispohjalta hän perehdytti suomentajia, suomensi käyttöliittymän uusia tekstejä ja paransi TDF:n wikissä olevia lokalisointiohjeita.

Tor Lillqvist (Collabora) työskenteli erityisesti macOS-tuen ja Collaboran Online-, Android- ja iOS-tuotteiden parissa. Työpöytäversion osalta hän mm. toteutti tuen sisäisille Firebird-tietokannoille Mac App Storessa myytävään LibreOffice Vanilla -ohjelmaan, paransi Calcin rivikorkeuden säätöä ja teki ohjelmistokoodista siistimpää ja selkeämpää.

Itse työskentelin TDF-säätiölle keskittyen vapaaehtoisten perehdyttämiseen. Tein vähintään alkuperehdytyksen yli 120:lle vapaaehtoiselle, joista suurin osa oli C++-kehittäjiä. Lisäksi rakensin uusia verkkosivuja säätiölle ja LibreOfficelle (toistaiseksi julkaisematta), ylläpidin wikiä ja kehitin sinne uusia työkaluja, kehitin ohjesysteemiä, kirjoitin laadunvarmistusblogiin yhteenvetoja ja TDF:n blogiin pari katsausta sekä pidin parisenkymmentä julkista etädemoa laadunvarmistuksesta. Vapaa-ajallani testailin bugeja.